- 99,3% nöjda deltagare
- Erfaren och omtyckt kursledare
- Principer, processer och psykologin
Välkommen till en utbildning för dig som vill utöka eller bekräfta dina kunskaper inom testning och testledning. Utbildningen ger dig en bred grund och fördjupad kunskap inom test – inom alltifrån testprocessen och testningens psykologi till tekniker, planering och verktygsstöd. Under utbildningen används skräddarsytt och beprövat utbildningsmaterial och exempelfrågor. Utbildaren är även ackrediterad av certifieringsorganisationen SQEB. Utbildningen avslutas med en frivillig examinering. Det kan vara en fördel, men är inget krav, att delta på utbildningen Effektiv testmetodik innan eller efter denna utbildning.
Utbildningen är perfekt för dig som deltar i planering, genomförande eller uppföljning av test av programvara – exempelvis som testare, testanalytiker och testledare. Den passar även för dig som vill ha baskunskaper om programvarutestning i en roll som projektledare, kvalitetsansvarig, systemansvarig eller utvecklare. Det är en fördel om du har erfarenhet från testarbete eller programutveckling sedan tidigare.
Exempel på vad du lär dig
- Grunderna inom test – principer, processen och psykologi
- Testning under programvarans utvecklingslivscykel
- Statisk testning – grunder och granskningsprocess
- De viktigaste testteknikerna
- Testledning – från organisation och planering till felhantering
- Verktygsstöd för testning
- Utbildningen avslutas med en frivillig examinering
Kursledare: Tobias Ahlgren
Tobias Ahlgren är en erfaren utbildningsledare och konsult med fokus på kravhantering och test. Genom sin långa erfarenhet som konsult lyfter Tobias utbildningarna med hjälp av praktiska exempel från verkligheten.
Genom utbildning, vägledning och coachande samtal med tusentals kursdeltagare har Tobias utökat sina egna erfarenheter via andras utmaningar och framgångar. Tobias är certifierad REQB/IREB-certifierad inom kravhantering och ISTQB-certifierad inom test.
Program
Utbildningen går över tre heldagar mellan klockan 09.00-17:30.
Registreringen öppnar vid 08:30 vid fysisk utbildning och 08.45 vid digital utbildning.
Under dagarna finns tid avsatt för pauser och lunch.
Vid fysisk utbildning bör du planera för att tentamen avslutas cirka 18.30 sista utbildningsdagen. (Vid digital utbildning sker tentamen fristående – läs mer under Praktisk information.)
Dag 1
Grunderna inom test
- Vad är testning?
- Varför är testning nödvändigt?
- Sju testprinciper
- Testprocessen
- Testningens psykologi
Testning under programvarans utvecklingslivscykel
- Modeller för programvarans utvecklingslivscykel
- Testnivåer
- Testtyper
- Underhållstestning
Dag 2
Statisk testning
- Grunder för statisk testning
- Granskningsprocess
Testtekniker
- Kategorier för testtekniker
- Black-box-testtekniker
- White-box-testtekniker
- Erfarenhetsbaserade testtekniker
Dag 3
Testledning
- Testorganisation
- Testplanering och testuppskattning
- Testövervakning och teststyrning
- Konfigurationshantering
- Risker och testning
- Felhantering
Verktygsstöd för testning
- Överväganden för testverktyg
- Effektiv användning av verktyg
Praktisk information
Utbildningen genomförs både digitalt och fysiskt vid separata tillfällen, men med samma innehåll.
Teori och praktik
Utbildningens många övningar syftar till att du som deltagare på bästa sätt ska lära dig de begrepp och teorier som krävs för ISTQB-certifieringen. Vi rekommenderar även dig att lägga ner ytterligare tid utöver utbildningen för att öka sannolikheten att klara ISTQB-examinationen.
Exempel på övningar som ingår i utbildningen
- Övningsfrågor till varje kapitel
- Begreppsövningar
- Granskningstekniker
- Ekvivalensklassindelning och gränsvärdesanalys
- Testning med hjälp av beslutstabeller
- Tillståndsbaserad testning
- Testexekveringsschema
- Riskidentifiering
- Felrapportering
- Övningstentamen
Utbildningsmaterial
Praktiskt användbart utbildningsmaterial på svenska, inklusive ordlista med förklaringar, ingår. Mer information om själva certifieringen hittar du på www.sstb.se.
Tentamen
Tentamen genomför på svenska som standard, men det går även att beställa tentamen på engelska. Observera att en certifieringskostnad på 2 800 kronor tillkommer vid bokning av den fysiska utbildningen. Anmälan till tentamen sker automatisk i samband med anmälan till den fysiska ISTQB-utbildningen. Önskar du genomföra tentamen på engelska behöver vi informeras minst en månad innan utbildningstillfället för att undvika extra administrationsavgifter.
Vanliga frågor
Alla fysiska kurstillfällen hålls på Usine Conference, som ligger på plan 3 i huset Fatburen. Fatburen har adress Södermalmsallén 36-38 och ingång till huset finns från Södermalmsallén 36, Västgötagatan 2 eller Magnus Ladulåsgatan 65. Fatburen ligger bakom torget på Medborgarplatsen och nås via buss, tunnelbana eller pendeltåg. Det finns även parkeringshus för bil i närheten.
Du behöver ha med din dator då flera av utbildningarna även har övningar som vanligtvis sker digitalt. För vissa utbildningar skickas material ut i förväg, du behöver då kunna nå det via din dator.
Du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar (vid behov). Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls, via en länk som vi skickar till dig per mejl cirka en vecka innan utbildningsstart.
Du kan ställa frågor till utbildaren före, under och efter utbildningstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under utbildningen.
Samtliga av IDG Academys utbildningar passar både för dig som arbetar inom privat eller offentlig sektor.
Innehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av utbildningen. Enda skillnaden är att distansutbildningens struktur är anpassad för en digital upplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.
Efter avslutad utbildning får du tillgång till utbildarens presentation i digital form. Den fungerar som en sammanfattning av utbildningens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till utbildaren efter utbildningen för att få fortsatt stöd i ditt arbete.
Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till 21 dagar före utbildningstillfället. Därefter går det att boka om platsen till ett kommande tillfälle. Vänligen observera att ombokning endast gäller fram till och med 7 dagar före utbildningstillfället. Vid avbokning mindre än 7 dagar inför utbildningstillfället godtas endast sjukdom som giltigt skäl, annars debiteras hela avgiften för utbildningen och platsen är förbrukad. Bokad plats kan överlåtas till en kollega utan kostnad fram till 2 arbetsdagar före utbildningen, men behöver meddelas omgående. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till academy@idg.se.
Övriga villkor: För dig som reser rekommenderar vi avbokningsbara alternativ vid bokning av resa och uppehälle.
Vi svarar gärna på dina frågor och hjälper dig med din bokning. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se.