• Tusentals utbildade deltagare hittills
 • 99,3 procent har varit mycket nöjda
 • Delta i Stockholm eller på distans

Endast ca 30% av stora organisatoriska förändringar lyckas idag. En av anledningarna är det stora glappet mellan vision, strategi och den operativa verksamheten.

Med en Target Operating Model Design utgår man ifrån företagets vision och strategi, och genom att definiera framtida processer bygger man en verksamhet där kompetens, kapital och resurser tillsätts för att säkra verksamheten för framtida förändringar.

Man definierar vägen för att ta sig från dagens nuvarande operativa modell – till framtidens operativa målmodell, och får en strategisk roadmap för verksamhetens IT-utveckling.

Genom att tillämpa genomarbetad metodik och utforma sin egen operativa målmodell (TOM) skapar man syfte och engagemang för medarbetarna, undviker ineffektiv organisering av sin IT, säkrar strategisk inriktning, förtydligar ansvar och skyldigheter, och förenklar samverkan. Detta leder till förbättrad affärsförmåga, en effektivare leveransorganisation, tydligare målbilder, en kraftfullare företagskultur, bättre beslutsfattande och bättre tillväxtförmåga.

Kursen kan läsas fristående eller som påbyggnad på kursen IT-strategier och digitalisering.

Nu även som distansutbildning!

Den här utbildningen erbjuds nu även på distans. Läs mer längre ner under Vanliga frågor.

Det här får du som deltagare:

 • Vad operativa modeller är och innebär
 • Hur du mäter din nuvarande operativa modell
 • Hur du tillämpar modeller som POLISM eller OPTIMAL för att analysera och planera din verksamhet
 • Hur områden som strategic management, strategic planning, Business Prodess Modeling (BPM), organisationsdesign, förändringsledning, Business Capability Modeling (BCM), programledning, Enterprise Architecture (EA), m.fl. hänger ihop och tillämpas för att sätta en effektiv operativ verksamhet
 • Hur du använder customer journeys och user stories för att definiera er framtida verksamhet
 • Hur du med hjälp av förenklad BPM kartlägger de framtida processernas behov av kompetens och andra resurstillgångar
 • Hur du använder BCM och rollkort för att definiera er framtida organisation och beslutsstruktur
 • Hur du sekventiellt transformerar er IT-organisation från dagens operativa struktur mot den strategiska målbilden

Boka nu

Pris: 6 950 kr exkl moms. Kursmaterial ingår i priset.

Plats: Distansutbildningen – vid din dator, mobil eller surfplatta. Utbildningen i Stockholm – IDG, Magnus Ladulåsgatan 65

Omfattning: Heldag, 09:00–18:00

Kursledare: Håkan Ozan

Håkan OzanHåkan Ozan är Head of Innovation Services på KPMG och har över 10 års erfarenhet inom innovationsledning.

Han sitter som expert i ISO:s tekniska kommitté för en global standard för innovationsledningssystem och har tidigare varit chef för IT-forskningscenter vid Uppsala universitet, chef för ett svenskt ICT-forskningsinstitut och tillbringat 5 år som Innovation Manager för Sverige vid ett av det stora IT-konsultbolagen.

Håkan är en uppskattad gästföreläsare och en aktiv medlem i branschorganisationen Innovationsledarna och i ISPIM’s specialgrupp Teaching Innovation.

Program:

Kursen går över en heldag och innehåller föreläsningar, grupparbeten och enskilda övningar för bäst praktisk tillämpning. I kursen tillämpas en sammanhåller TOMD-modell som bygger på praktiska mallar och distribueras elektroniskt och får behållas efter avslutad kurs för vidare tillämpning i sin egen verksamhet.

09.00-09.30 Introduktion

 • Kort presentation av lärare och kursdeltagare samt kursens struktur och innehåll

09.30-10.30 Vad är en operativ modell?

 • Vad är en operativ modell, var är en operativ målmodell, och varför de är så viktiga för verksamheten.

10.30-10.45 Förmiddagspaus

10.45-12.00 Hur du mäter din nuvarande operativa modell

 • OPTIMAL som Business Resource Model
 • Metodik för att mäta er operativa modell (Current Operating Model – COM)
 • Praktisk övning

12.00-13.00 Lunchpaus

13.00-14.00 Strategisk design – arbetsflöde

 • Från vision och strategiska mål till handlingsplan med VSEM

14.00-15.30 Target Operating Model Design – process- och metodik 

 • Att analysera strategi för konkretisering
 • Utveckling av designprinciper för TOM-arbete
 • Användarresor och user stories för framtidsplanering
 • BPMN för kartläggning, dokumentering och analys
 • Kompetens- och resurskartläggning
 • BCM och rollkort för organisatorisk design med stöd av EA
 • Definition av beslutsorganisation på strategisk, taktisk och organisatorisk nivå

15.30-15.45 Eftermiddagspaus

15.45-17.00 Fortsättning – process- och metodik

17.00-17.45 Implementering av en TOM 

17.45-18.00 Summering av dagen

Vanliga frågor om distansutbildningen

Innehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av utbildningen. Enda skillnaden är att distansutbildningens struktur är anpassad för en digital upplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter utbildningstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under utbildningen.

Det enda som krävs är att du har tillgång till en dator, mobil eller surfplatta med god internetuppkoppling samt hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen Zoom – där kursen hålls – via en länk som vi skickar till dig per mejl i anslutning till kursstart.

Om du mot förmodan inte är nöjd med distansutbildningen erbjuder vi dig möjligheten att delta på ett framtida tillfälle av den fysiska versionen av utbildningen – utan extra kostnad.

Vanliga frågor

Efter avslutad utbildning får du tillgång till kursledarens hela presentation i digital form. Den fungerar som en sammanfattning av utbildningens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till kursledaren efter utbildningen för att få fortsatt stöd i ditt arbete. Detta brukar vara mycket uppskattat av våra deltagare.

Ja, den passar utmärkt även för dig som jobbar i offentlig sektor.

Vi har branschens kanske allra mest generösa avbokningsvillkor. Du kan avboka din plats helt kostnadsfritt fram till 30 dagar före utbildningens start. Får du förhinder efter detta datum kan du överlåta din plats till en kollega utan kostnad – eller välja att ha bokningen innestående till framtida utbildningstillfällen. Din bokning går alltså inte till spillo även om du får förhinder att delta med kort varsel.

Vi svarar gärna på dina frågor. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se eller ringa/sms:a John Sundström på 070-7257188.

Boka nu

Pris: 6 950 kr exkl moms. Kursmaterial ingår i priset.

Plats: Distansutbildningen – vid din dator, mobil eller surfplatta. Utbildningen i Stockholm – IDG, Magnus Ladulåsgatan 65

Omfattning: Heldag, 09:00–18:00

Passar inte datumen? Lämna din mejladress och håll dig uppdaterad om nya utbildningstillfällen.

Några av de hundratals företag vi utbildat tidigare:

Upptäck våra andra kurser: