• 100% nöjda deltagare
 • Erfaren och omtyckt kursledare
 • Praktiska tips och verktyg

Fördjupa och diplomera dig inom facilitering och processdesign

Facilitering är en konst. För att fullt ut förstå kraften i facilitering och processdesign måste vi förstå att vi själva är det viktigaste verktyget. Vi kan då börja se grupper och individer på andra sätt och med större självförtroende leda både i medgång och motstånd.

Den här utbildningen bygger vidare på tidigare lärdomar om både fysisk och digital facilitering, och går på djupet i hur du kan växa i rollen som facilitator. 

Vi utgår från tre olika dimensioner av förståelse för facilitering: du själv som facilitator, individerna du faciliterar och gruppen som helhet. Utifrån dessa perspektiv, och scenarier från deltagarnas verklighet, tittar vi på de behov som ligger bakom beteenden hos deltagarna i ett möte eller en workshop. Vi jobbar med avancerade faciliteringsstrategier, både proaktivt och i stunden, för att förebygga och hantera svåra situationer. Under utbildningen får du även möjlighet att facilitera andra deltagare och få feedback.

Utbildningen är perfekt för dig som redan har gått vår grundutbildning Lär dig skapa och leda workshops, eller har mycket erfarenhet avfacilitering sedan tidigare, och vill fördjupa dina kunskaper inom facilitering och processdesign. Oavsett om du använder det som chef, team-medlem, konsult eller något annat.

Diplomerad i digital facilitering

Efter avslutad utbildning blir du Diplomerad i digital facilitering från IDG Academy.

Det här lär du dig som deltagare

 • Medvetenhet och förståelse för hur du som facilitator kan tänka och hantera dig själv, och andra, när du ställs inför utmaningar i facilitering
 • Hur du planerar en workshop utifrån en mångfald av deltagare
 • Avancerade faciliteringsstrategier såsom olika typer av interventioner
 • Hur grupper utvecklas över tid, och hur du kan anpassa din faciliteringsstil till gruppens utvecklingsstadie
 • Att planera för oförutsägbarhet
 • Att skapa lärande i grupperna du jobbar med
 • Att kontinuerligt bygga din egen verktygslåda för effektiv onlinefacilitering

Inga kurstillfällen

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress och du får information om kommande datum.

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Pris:
6 950 kr (Distans) | 7 950 kr (Stockholm)

Plats:

 • Distansutbildningen äger rum i Zoom
 • Utbildningen i Stockholm äger rum på IDG, Magnus Ladulåsgatan 65

Omfattning: Heldag, 09.00-16.00

Gruppstorlek: Max 15 deltagare

Frågor? Maila oss på academy@idg.se eller ring John Sundström på 070-7257188

Priserna är exklusive moms.

Kursledare: Samuel Hedberg – Learning Designer, Facilitator och medgrundare av The Hows

Samuel är en erfaren facilitator och learning designer med 10 års erfarenhet av att stötta ledare, grupper och organisationer mot deras egna uppsatta mål i internationella såväl som svenska sammanhang. Samuel är passionerad kring att stötta andra i deras utveckling och att bli bättre på att jobba tillsammans. Samuel tror på det upplevelsebaserade lärandet som en nyckel till att skapa djupare insikter hos individer. 

Samuel är diplomerad i neuroledarskap och leder grupper med stor tydlighet, trygghet, värme och optimism.

Dagens program

09.00-10.50 – Förståelse i tre dimensioner: Hur påverkar jag gruppen och den mig?

 • Intro & check in
 • Återbesök av utvecklingsplan, hur går det? 
 • Utmanande beteenden – vi går på djupet med ett par svåra situationer från din verklighet och hittar konkreta lösningar för hur vi kan hantera dessa
 • Gruppers skiftande behov – vi skapar förståelse för mognaden på gruppen du möter, och hur du behöver anpassa din faciliterings-stil därefter

10.50-11.05 – Förmiddagspaus

11.05-12.00 – Att skapa processer för lärande

 • Upplevelsebaserat lärande och reflektion som verktyg för effektiv facilitering
 • Faciliterings-brief
 • Planera en workshop

12.00-13.00 – Lunchpaus

13.00-15.10 – Facilitera varandra 

 • Få möjligheten att facilitera andra kursdeltagare
 • Delta i olika typer av workshops och samla insikter kring hur det är att vara deltagare
 • Få utvecklande feedback från såväl deltagare som kursledaren
 • Kort paus mellan varje workshop

15.10-16.00 – Samla lärdomar 

 • Reflektion – vad har jag lärt mig och hur tar jag detta vidare?
 • Check ut
 • Diplomering och avslut

Vanliga frågor

Alla fysiska kurstillfällen hålls på Usine Conference, som ligger på plan 3 i huset Fatburen. Fatburen har adress Södermalmsallén 36-38 och ingång till huset finns från Södermalmsallén 36, Västgötagatan 2 eller Magnus Ladulåsgatan 65. Fatburen ligger bakom torget på Medborgarplatsen och nås via buss, tunnelbana eller pendeltåg. Det finns även parkeringshus för bil i närheten.

Du behöver ha med din dator då flera av utbildningarna även har övningar som vanligtvis sker digitalt. För vissa utbildningar skickas material ut i förväg, du behöver då kunna nå det via din dator.

Du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar (vid behov). Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls, via en länk som vi skickar till dig per mejl cirka en vecka innan utbildningsstart.

Du kan ställa frågor till utbildaren före, under och efter utbildningstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under utbildningen.

Samtliga av IDG Academys utbildningar passar både för dig som arbetar inom privat eller offentlig sektor.

Innehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av utbildningen. Enda skillnaden är att distansutbildningens struktur är anpassad för en digital upplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Efter avslutad utbildning får du tillgång till utbildarens presentation i digital form. Den fungerar som en sammanfattning av utbildningens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till utbildaren efter utbildningen för att få fortsatt stöd i ditt arbete.

Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till 21 dagar före utbildningstillfället. Därefter går det att boka om platsen till ett kommande tillfälle. Vänligen observera att ombokning endast gäller fram till och med 7 dagar före utbildningstillfället. Vid avbokning mindre än 7 dagar inför utbildningstillfället godtas endast sjukdom som giltigt skäl, annars debiteras hela avgiften för utbildningen och platsen är förbrukad. Bokad plats kan överlåtas till en kollega utan kostnad fram till 2 arbetsdagar före utbildningen, men behöver meddelas omgående. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till .

Övriga villkor: För dig som reser rekommenderar vi avbokningsbara alternativ vid bokning av resa och uppehälle.

Vi svarar gärna på dina frågor och hjälper dig med din bokning. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se.

Vanliga frågor

Utbildningen passar dig som redan har deltagit på vår grundutbildning i workshop-facilitering, eller har god erfarenhet av att leda workshops sedan tidigare.

Nej! Utbildningen passar alla som i sin roll ibland behöver förbereda och leda workshops och möten. Metoderna och modellerna är relevanta för olika typer av workshops och möten, som exempelvis utvärderingar, strategi-möten, kreativa sessioner eller grupputveckling.

Ja! Vi går även igenom teori kring människans sociala behov och vad som får grupper att bli framgångsrika samt vilka värderingar, mind-set och beteenden som du som ledare behöver utforska för att facilitera människor till ökad framgång. Som ledare/chef kommer du att lära dig mer om faciliterande ledarskap.

Ja! Du får en pdf med alla teorier och modeller samt längre text-dokumentation kopplat till varje del som behandlas på utbildningen. Du får också foton på alla blädderblock som produceras och gås igenom under utbildningsdagen.

Vi har branschens kanske allra mest generösa avbokningsvillkor. Du kan avboka din plats helt kostnadsfritt fram till 30 dagar före utbildningens start. Får du förhinder efter detta datum kan du överlåta din plats till en kollega utan kostnad – eller välja att ha bokningen innestående till framtida utbildningstillfällen. Din bokning går alltså inte till spillo även om du får förhinder att delta med kort varsel.

Vi svarar gärna på dina frågor och hjälper dig med din bokning. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se.

Inga kurstillfällen

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress och du får information om kommande datum.

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Pris:
6 950 kr (Distans) | 7 950 kr (Stockholm)

Plats:

 • Distansutbildningen äger rum i Zoom
 • Utbildningen i Stockholm äger rum på IDG, Magnus Ladulåsgatan 65

Omfattning: Heldag, 09.00-16.00

Gruppstorlek: Max 15 deltagare

Frågor? Maila oss på academy@idg.se eller ring John Sundström på 070-7257188

Priserna är exklusive moms.

Håll dig uppdaterad om nya utbildningar

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Några av de företag vi utbildat tidigare

Upptäck våra andra utbildningar: