• Tusentals utbildade deltagare hittills
 • 99,3 procent har varit mycket nöjda
 • Delta i Stockholm eller på distans

Digitaliseringen driver på utvecklingen i snabb takt vilket i dag har ökat IT-strategins betydelse, både ekonomiskt och tekniskt. När digitaliseringen mer flyttar ut i verksamhetens alla delar och blir en integrerad del av hela affären blir det ännu viktigare att IT-strategin är inkopplad, involverad och ansluten till den digitala strategin, men även till den centrala affärsstrategin. Detta flyttar fokuset för IT-ledaren från teknologi till strategiskt ledarskap.

På denna heldagskurs får du kunskap om hur du aktivt hanterar digitaliseringen och anpassar er it-strategi och operativa målmodell därefter. Du får en överblick på digitaliseringens funktion och relation till IT samt informationsteknikens strategiska betydelse.

Kursen är en introduktion till strategiskt ledarskap för digitalisering och IT och kan läsas i kombination med kursen Target Operating Model Design som bygger vidare på denna med fördjupning inom implementering av strategier. Den som läser båda kurserna erhåller titeln “Diplomerad Digitalisering- och IT-strateg” från IDG Academy.

Kursen riktar sig främst till dig som är affärsutvecklare, CIO, digitaliseringsledare, marknadschef, it-ledare, it-strateg eller liknande där digitalisering ingår i din yrkesroll.

Nu även som distansutbildning!

Den här utbildningen erbjuds nu även på distans. Läs mer längre ner under Vanliga frågor.

Målgrupp:

Verksamhetsutvecklare, verksamhetsstrateger, marknadschefer, affärsutvecklare, CMO:er, digitaliseringsledare, IT-ledare, IT-chefer, IT-strateger, CIO:er, och liknande roller där strategisk digitalisering, digital transformation, och digital innovation ingår i yrkesrollen.

Det här får du som deltagare:

 • En överblick av digitaliseringens funktion och relation till IT
 • En djupare förståelse och ett ramverk för hur IT-strategier för digital transformation kan planeras, struktureras och verkställas
 • Insikt i modeller som OGTM, VSEM, POLISM, TOM och EA – hur de hänger ihop och har fokus på de strategiska bitarna av IT, inte enskilda teknologier
 • Kunskap om viktiga komponenter, nyckelområden och KPI:er
 • Exempel på globala strategimodeller

Boka nu

Pris: 5 990 kr exkl moms. Kursmaterial ingår i priset.

Plats: Distansutbildningen – vid din dator, mobil eller surfplatta. Utbildningen i Stockholm – IDG, Magnus Ladulåsgatan 65

Omfattning: Heldag, 09:00–18:00

Kursledare: Håkan Ozan

Håkan OzanHåkan Ozan är Head of Innovation & Strategy på International Innovation Management Institute (tidigare KPMG). Han har en M.Sc. i systemvetenskap och en B.Sc. i företagsekonomi och har forskat kring IT-användning.

Håkan har bland annat tillbringat fem år som IT-strategikonsult på CSC, två år som e-strateg vid Stockholms Stadsledningskontor, tre år som chef för forskningscentret Nationellt IT-användarcentrum vid Uppsala Universitet, två år som forskningschef vid RISE Swedish ICT, och två år som CIO för ett mediabolag i Indien.

Håkan är en uppskattad föreläsare och utbildare vid både universitet, yrkeshögskolor och företagsutbildningar både i Sverige och internationellt.

Program:

Kursen går över en heldag och innehåller föreläsningar, grupparbeten och enskilda övningar för bäst praktisk tillämpning. I kursen tillämpas en sammanhållen modell som bygger på praktiska mallar som distribueras elektroniskt, och som får behållas och användas praktiskt i den egna organisationen efter avslutad kurs.

09.00-09.30 Introduktion

 • Kort presentation av lärare och kursdeltagare samt kursens struktur och innehåll

09.30-10.00 Relationen mellan digitalisering och IT

 • Kopplingen mellan digitaliseringsstrategier och it-strategier

10.30-10.45 Förmiddagsfika

10.45-11.30 Förändrade roller – från process-orienterad till strategisk

 • Omvärlden utvecklas snabbt – förändrade och nya roller
 • Så fyller du din funktion bäst

11.30-12.15 Digitaliseringsstrategiskt arbete

 • Varför behövs det digitaliserings- och it-strategier
 • Fem nyckelområden för digital transformation
 • Ramverk, huvudkomponenter och KPI:er i en digitaliseringsstrategi
 • Exempel på olika strategimodeller

12.15-13.15 Lunchpaus

13.15-14.30 IT-strategiskt arbete

 • Tvärfunktionella taktiska behov
 • Roller
 • Vikten av strategisk anpassning
 • Hur du utformar en visionär och realistisk it-mission som ger stöd för digitalisering

14.30-15.30 Att facilitera företags- och divisionsstrategier

 • Så skapar du ett gemensamt ramverk för implementering av en digitalsstrategi

15.30-15.45 Eftermiddagsfika

15.45-16.45 Enterprise Architecture (EA) och Target Operating Model (TOM)

 • Hur EA hjälper att till att stärka sambandet mellan strategier och IT-infrastruktur
 • Hur du använder POLISM som ramverk för att definiera framtidsmodellens (TOM) komponenter och kapabilitets behov

16.45-17.45 Att granska, uppdatera och kommunicera strategin

 • Metoder och triggers för att kontinuerligt utvärdera sina strategier

17.45-18.00 Summering av dagen

Vanliga frågor om distansutbildningen

Innehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av utbildningen. Enda skillnaden är att distansutbildningens struktur är anpassad för en digital upplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter utbildningstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under utbildningen.

Det enda som krävs är att du har tillgång till en dator, mobil eller surfplatta med god internetuppkoppling samt hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen Zoom – där kursen hålls – via en länk som vi skickar till dig per mejl i anslutning till kursstart.

Om du mot förmodan inte är nöjd med distansutbildningen erbjuder vi dig möjligheten att delta på ett framtida tillfälle av den fysiska versionen av utbildningen – utan extra kostnad.

Vanliga frågor

Efter avslutad utbildning får du tillgång till kursledarens hela presentation i digital form. Den fungerar som en sammanfattning av utbildningens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till kursledaren efter utbildningen för att få fortsatt stöd i ditt arbete med IT-strategier och digitalisering. Detta brukar vara mycket uppskattat av våra deltagare.

Ja, den passar utmärkt även för dig som jobbar i offentlig sektor. Just denna utbildning har tidigare haft många nöjda deltagare från exempelvis kommuner, landsting, statliga verk och myndigheter.

Vi har branschens kanske allra mest generösa avbokningsvillkor. Du kan avboka din plats helt kostnadsfritt fram till 30 dagar före utbildningens start. Får du förhinder efter detta datum kan du överlåta din plats till en kollega utan kostnad – eller välja att ha bokningen innestående till framtida utbildningstillfällen. Din bokning går alltså inte till spillo även om du får förhinder att delta med kort varsel.

Vi svarar gärna på dina frågor. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se eller ringa/sms:a John Sundström på 070-7257188.

Boka nu

Pris: 5 990 kr exkl moms. Kursmaterial ingår i priset.

Plats: Distansutbildningen – vid din dator, mobil eller surfplatta. Utbildningen i Stockholm – IDG, Magnus Ladulåsgatan 65

Omfattning: Heldag, 09:00–18:00

Passar inte datumen? Lämna din mejladress och håll dig uppdaterad om nya utbildningstillfällen.

Några av de hundratals företag vi utbildat tidigare:

Upptäck våra andra kurser: