- 99,3% nöjda deltagare
- Hyllad och erfaren kursledare
- Metoder och verktyg för genomförande
Genom att kombinera systemtänkande och tjänstedesign kan du stärka din förmåga att skapa strategiska resultat. När vi antar ett systemperspektiv blir traditionella, linjära planer och strategier mindre relevanta. Istället behöver vi förstå hur vi kan designa så att gynnsamma utfall uppstår naturligt ur systemen.
Förmågan att designa produkter och tjänster med ett specifikt mål är viktig, men i osäkra sammanhang krävs det andra verktyg för att förstå och agera. Denna kurs ger dig tre konkreta verktyg för att designa ur ett systemperspektiv, vilket gör att dina produkter, tjänster och upplevelser blir mer värdefulla.
I komplexa och osäkra miljöer handlar tjänstedesign om att skapa tillräcklig systemförståelse för att identifiera de delar av systemet som kan designas om för att driva positiv förändring. Detta kräver en djup förståelse för hur systemet fungerar och hur den insikten kan omvandlas till handling för både team och organisationer. Det är kärnan i vår utbildning.
Utbildningen är perfekt för dig inom offentlig eller privat sektor som vill nyttja en ny typ av verktyg för tjänstedesign, så att du kan ta dig an de lite svårare utmaningarna. Du kanske är service designer, strateg, innovationsledare, affärsutvecklare, hållbarhetsansvarig, CX-ansvarig, produktägare, agil coach, chef eller liknande.
Exempel på vad du lär dig som deltagare
- Förstå systemtänkande och komplexitet
- Använd Cynefin-ramverket för att skapa förståelse och mappa ut organisationens kontext
- Fyll på verktygslådan med arbetssätt för tjänstedesign
- Tillämpa olika kartläggningsverktyg utifrån gruppens utmaningar
Kursledare: Johan Sjöström
Johan har över 20 års erfarenhet av digital utveckling och design av digitala kundmöten. De senaste fem åren har Johan utbildat företag i kundresekartläggning, kundupplevelse och Customer Experience Management via, Dagens Industri, Resumé och Handelshögskolans företagsutbildningar.
Kursledare: Johan Axelsson
Johan är kommunikationsvetare i grunden och har arbetat med kundupplevelse och tjänste- och produktdesign i över 10 års tid. I dag utbildar han, och arbetar tillsammans med team och organisationer, för att utforska hur vi kan få saker gjorda i en oförutsägbar och komplex verklighet.
Program
Utbildningen går över en heldag mellan klockan 09.00-17.00.
Registreringen öppnar vid 08:30 vid fysisk utbildning och 08.45 vid digital utbildning.
Under dagen finns tid avsatt för pauser och lunch.
Introduktion till systemtänkande och komplexitet – Utifrån perspektivet tjänstedesign.
- Vad skiljer tjänstedesign i komplexitet från mer ordande sammanhang? Och hur kan vi veta i vilken typ av sammanhang ett team eller en organisation befinner sig?
- Snabb övergripande introduktion till eftermiddagens verktyg.
Teoretiskt perspektiv på arbetssätt för tjänstedesign i komplexitet.
- En förutsättning för att verka i komplexa kontexter är att förstå nuläget. Med det som utgångspunkt kan vi hitta in i vilka förändringar som är möjliga för att forma bättre produkter och tjänster.
- Vi arbetar med Cynefin-ramverket för att skapa förståelse och mappa ut organisationens kontext .
Praktiskt arbeta med 2-3 olika kartläggningsverktyg, beroende på gruppens utmaningar.
- Att skapa kartor över det som är svårt är avgörande i komplexitet, förutsatt att kartorna leder till handlande. Konsten att skapa förståelse som går att designa utifrån övar vi på här.
- Öva på kartläggning. Utifrån gruppens nyfikenhet och sammanhang så fokuserar i på verktyg som känns mest relevanta. Två vanliga exempel som vi jobbar med här är Estuarine-kartor och narrativ-kartor.
Sammanfattning och nästa steg
- Vad var klurigast i dag? Vad borde vi förtydliga eller fördjupa? Vad är vi mest nyfikna på?
Vanliga frågor
Alla fysiska kurstillfällen hålls på Usine Conference, som ligger på plan 3 i huset Fatburen. Fatburen har adress Södermalmsallén 36-38 och ingång till huset finns från Södermalmsallén 36, Västgötagatan 2 eller Magnus Ladulåsgatan 65. Fatburen ligger bakom torget på Medborgarplatsen och nås via buss, tunnelbana eller pendeltåg. Det finns även parkeringshus för bil i närheten.
Du behöver ha med din dator då flera av utbildningarna även har övningar som vanligtvis sker digitalt. För vissa utbildningar skickas material ut i förväg, du behöver då kunna nå det via din dator.
Du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar (vid behov). Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls, via en länk som vi skickar till dig per mejl cirka en vecka innan utbildningsstart.
Du kan ställa frågor till utbildaren före, under och efter utbildningstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under utbildningen.
Samtliga av IDG Academys utbildningar passar både för dig som arbetar inom privat eller offentlig sektor.
Innehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av utbildningen. Enda skillnaden är att distansutbildningens struktur är anpassad för en digital upplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.
Efter avslutad utbildning får du tillgång till utbildarens presentation i digital form. Den fungerar som en sammanfattning av utbildningens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till utbildaren efter utbildningen för att få fortsatt stöd i ditt arbete.
Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till 21 dagar före utbildningstillfället. Därefter går det att boka om platsen till ett kommande tillfälle. Vänligen observera att ombokning endast gäller fram till och med 7 dagar före utbildningstillfället. Vid avbokning mindre än 7 dagar inför utbildningstillfället godtas endast sjukdom som giltigt skäl, annars debiteras hela avgiften för utbildningen och platsen är förbrukad. Bokad plats kan överlåtas till en kollega utan kostnad fram till 2 arbetsdagar före utbildningen, men behöver meddelas omgående. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till academy@idg.se.
Övriga villkor: För dig som reser rekommenderar vi avbokningsbara alternativ vid bokning av resa och uppehälle.
Vi svarar gärna på dina frågor och hjälper dig med din bokning. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se.