• 99,3% nöjda deltagare
 • Hyllad och erfaren kursledare
 • Metoder och verktyg för genomförande

Förmågan att designa produkter och tjänster i riktning mot ett definierat mål är värdefullt. Men i osäkra sammanhang krävs det andra verktyg för att skapa förståelse. Det krävs verktyg som respekterar komplexiteten – Både i relation till kunderna och inom organisationen som ska förstå kunderna.

I osäkra sammanhang handlar tjänstedesign eller service design om att skapa tillräcklig systemförståelse för att kunna förstå vilka faktorer i systemet som låter sig designas – Så att förändring i positiv riktning kan uppträda. Det ställer höga krav både på hur den förståelsen skapas, men framförallt att förståelsen direkt möjliggör agerande för team och organisationer. Det är kärnan i den här utbildningen.

Utbildningen är perfekt för dig inom offentlig eller privat sektor som vill nyttja verktyg från tjänstedesign för att ta sig an de lite svårare utmaningarna. Du kanske är service designer, strateg, innovationsledare, affärsutvecklare, hållbarhetsansvarig, CX-ansvarig, produktägare, agil coach, chef eller något annat.

Exempel på vad du lär dig som deltagare

 • Förstå systemtänkande och komplexitet
 • Använd Cynefin-ramverket för att skapa förståelse och mappa ut organisationens kontext
 • Fyll på verktygslådan med arbetssätt för tjänstedesign
 • Tillämpa olika kartläggningsverktyg utifrån gruppens utmaningar

Boka nu

Inga kurstillfällen

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress och du får information om kommande datum.

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Pris:
8 950 kronor ex. moms

Grupprabatt: Anmäl två eller fler och spara 10% på totalbeloppet

Plats:

 • Utbildningen i Stockholm äger rum hos vår samarbetspartner Välva på Arena Sergel, Malmskillnadsgatan 36 i Stockholm

Omfattning: En heldag, mellan klockan 09.00-17.00

Gruppstorlek: Max 12 deltagare

Frågor? Maila oss på academy@idg.se

 

Kursledare: Johan Sjöström

Johan har över 20 års erfarenhet av digital utveckling och design av digitala kundmöten. De senaste fem åren har Johan utbildat företag i kundresekartläggning, kundupplevelse och Customer Experience Management via, Dagens Industri, Resumé och Handelshögskolans företagsutbildningar.

Kursledare: Johan Axelsson

Johan är kommunikationsvetare i grunden och har arbetat med kundupplevelse och tjänste- och produktdesign i över 10 års tid. I dag utbildar han, och arbetar tillsammans med team och organisationer, för att utforska hur vi kan få saker gjorda i en oförutsägbar och komplex verklighet.

Program

Utbildningen går över en heldag mellan klockan 09.00-17.00.

Registreringen öppnar vid 08:30 vid fysisk utbildning och 08.45 vid digital utbildning.

Under dagen finns tid avsatt för pauser och lunch.

Introduktion till systemtänkande och komplexitet – Utifrån perspektivet tjänstedesign.

 • Vad skiljer tjänstedesign i komplexitet från mer ordande sammanhang – Och hur kan vi veta i vilken typ av sammanhang ett team eller en organisation befinner sig.
 • Kvick övergripande introduktion till eftermiddagens verktyg.

Teoretiskt perspektiv på arbetssätt för tjänstedesign i komplexitet.

 • En förutsättning för att verka i komplexa kontexter är att förstå nuläget. Med det som utgångspunkt kan vi hitta in i vilka förändringar som är möjliga för att forma bättre produkter och tjänster.
 • Här kommer vi arbeta med Cynefin-ramverket för att skapa förståelse och mappa ut organisationens kontext .

Praktiskt arbeta med 2-3 olika kartläggningsverktyg, beroende på gruppens utmaningar.

 • Att skapa kartor över det som är svårt är avgörande i komplexitet, förutsatt att kartorna leder till handlande. Konsten att skapa förståelse som går att designa utifrån övar vi på här.
 • Öva på kartläggning. Utifrån gruppens nyfikenhet och sammanhang så fokuserar i på verktyg som känns mest relevanta. Två vanliga exempel som vi jobbar med här är Estuarine-kartor och narrativ-kartor.

Sammanfattning och nästa steg

 • Vad var klurigast i dag? Vad borde vi förtydliga eller fördjupa? Vad är vi mest nyfikna på?

Vanliga frågor

Alla fysiska kurstillfällen hålls på Usine Conference, som ligger på plan 3 i huset Fatburen. Fatburen har adress Södermalmsallén 36-38 och ingång till huset finns från Södermalmsallén 36, Västgötagatan 2 eller Magnus Ladulåsgatan 65. Fatburen ligger bakom torget på Medborgarplatsen och nås via buss, tunnelbana eller pendeltåg. Det finns även parkeringshus för bil i närheten.

Du behöver ha med din dator då flera av utbildningarna även har övningar som vanligtvis sker digitalt. För vissa utbildningar skickas material ut i förväg, du behöver då kunna nå det via din dator.

Du behöver ha tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar (vid behov). Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls, via en länk som vi skickar till dig per mejl cirka en vecka innan utbildningsstart.

Du kan ställa frågor till utbildaren före, under och efter utbildningstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under utbildningen.

Samtliga av IDG Academys utbildningar passar både för dig som arbetar inom privat eller offentlig sektor.

Innehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av utbildningen. Enda skillnaden är att distansutbildningens struktur är anpassad för en digital upplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Efter avslutad utbildning får du tillgång till utbildarens presentation i digital form. Den fungerar som en sammanfattning av utbildningens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till utbildaren efter utbildningen för att få fortsatt stöd i ditt arbete.

Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till 21 dagar före utbildningstillfället. Därefter går det att boka om platsen till ett kommande tillfälle. Vänligen observera att ombokning endast gäller fram till och med 7 dagar före utbildningstillfället. Vid avbokning mindre än 7 dagar inför utbildningstillfället godtas endast sjukdom som giltigt skäl, annars debiteras hela avgiften för utbildningen och platsen är förbrukad. Bokad plats kan överlåtas till en kollega utan kostnad fram till 2 arbetsdagar före utbildningen, men behöver meddelas omgående. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till .

Övriga villkor: För dig som reser rekommenderar vi avbokningsbara alternativ vid bokning av resa och uppehälle.

Vi svarar gärna på dina frågor och hjälper dig med din bokning. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se.

Boka nu

Inga kurstillfällen

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress och du får information om kommande datum.

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Pris:
8 950 kronor ex. moms

Grupprabatt: Anmäl två eller fler och spara 10% på totalbeloppet

Plats:

 • Utbildningen i Stockholm äger rum hos vår samarbetspartner Välva på Arena Sergel, Malmskillnadsgatan 36 i Stockholm

Omfattning: En heldag, mellan klockan 09.00-17.00

Gruppstorlek: Max 12 deltagare

Frågor? Maila oss på academy@idg.se

 

Håll dig uppdaterad om nya utbildningar

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Några av de företag vi utbildat tidigare

Upptäck våra andra utbildningar: