• 99,3% nöjda deltagare hittills
 • Hyllad och erfaren kursledare
 • Skapa en holistisk IT-strategi

Digitaliseringen driver på utvecklingen i snabb takt vilket i dag har ökat IT-strategins betydelse, både ekonomiskt och tekniskt. När digitaliseringen allt mer flyttar ut i verksamheten och blir en integrerad del av hela affären blir det ännu viktigare att IT-strategin är inkopplad, involverad och ansluten till den digitala strategin – men även till den centrala affärsstrategin. Detta flyttar fokuset för IT-ledaren från teknologi till strategiskt ledarskap.

På denna heldagsutbildning får du metoder och verktyg för hur du aktivt hanterar digitaliseringen och utformar en digitaliseringsstrategi som utgångspunkt för er IT-strategi och operativa målmodell. Den baserar sig på ASE-modellen som ger stöd för alla moment i strategiprocessen från nuläge till strategisk verksamhetsplanering. Du får en överblick av digitaliseringens funktion och relation till IT samt informationsteknikens strategiska betydelse, inklusive hur vi systematiserar strukturerna för verksamhetsdriven IT-innovation.

Den här utbildningen kan läsas fristående eller i kombination med utbildningen IT-strategier och digitalisering – planering – som bygger vidare med fördjupning inom implementering av strategier. Genomför du båda utbildningarna erhåller du titeln Diplomerad digitaliserings- och IT-strateg.

Utbildningen är perfekt för dig som är affärsutvecklare, CIO, digitaliseringsledare, marknadschef, it-ledare, it-strateg, konsult eller liknande där digitalisering ingår i din yrkesroll.

Givande och ögonöppnade utbildning som levererar hela processen/livscyklen av en strategi.

– Mikael Mårtensson, Verksamhetsutvecklare, Landskrona Stad

Det här får du som deltagare

 • En överblick av digitaliseringens funktion och relation till IT
 • Kunskaper i en vedertagen metod med verktyg för att systematiskt utveckla och införa digitaliseringsstrategier i offentliga och privata organisationer
 • Fördjupade insikter i strategiskt tänkande och hur man planerar och arbetar strategiskt, taktiskt, och operativt
 • En djupare förståelse för hur du skapar och hanterar en realistisk IT-strategi med utgångspunkt ifrån digital transformation
 • Insikt i modeller som OGTM, VSEM, POLISM, OPTMAL, TOM och EA – hur de hänger ihop och har fokus på de strategiska bitarna av IT, inte enskilda teknologier
 • Kunskap om viktiga komponenter, nyckelområden och KPI:er

Boka nu

Inga kurstillfällen

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress och du får information om kommande datum.

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Pris: 7 950 kr (Distans) | 8 950 kr (Stockholm)

Grupprabatt: Anmäl två eller fler och spara 15% på totalbeloppet

Plats:

 • Distansutbildningen äger rum i Zoom
 • Utbildningen i Stockholm äger rum på Usine Conference, Västgötagatan 2-4 på Södermalm i Stockholm

Omfattning: Heldag, 08.30-17.00

Gruppstorlek: Max 20 deltagare

Frågor? Maila oss på academy@idg.se

Laddad med mängder av nya insikter och verktyg tar vi nu koncernens digitala strategier till nästa nivå.

PO Norman, CIO, Arkvision AB

Kursledare: Håkan Ozan

Håkan Ozan är Head of Innovation & Strategy på International Innovation Management Institute. Han har en M.Sc. i systemvetenskap och en B.Sc. i företagsekonomi – och har i många år både forskat och arbetat inom IT och innovation.

Håkan är en uppskattad föreläsare och utbildare vid universitet, yrkeshögskolor och företagsutbildningar både i Sverige och internationellt.

Program

Utbildningen går över en heldag och innehåller föreläsningar, genomgångar, enskilda övningar och grupparbeten för bäst praktisk tillämpning. I utbildningen tillämpas en sammanhållen modell för strategiutveckling som bygger på praktiska mallar som distribueras elektroniskt, och som får behållas och användas praktiskt av kursdeltagarna efteråt.

 

08.30 – Välkomna och introduktion
 • Presentation av utbildningens struktur och innehåll
 • Introduktion till ASE ramverk för digitaliserings- och IT-strategier
 • Grunderna i strategiskt tänkande, moderna strategiska principer och modeller
 • Metoder för att mäta den digitala mognaden i organisationer (Digital Maturity Assessment – DMA)

12.00-13.00 – Lunchpaus

 • Metoder för strategisk trendspaning och trendanalys inklusive PESTLED och SOTA
 • Metoder för verksamhetsdriven framsyn och framtidsvisualisering med scenarioplanering
 • Metod för strategianalys och utformning av strategiska designprinciper
 • Metod för utformning av en härledd framtidssäkrad vision för digitalisering
 • Metod för systematisk utformning av digitaliseringsstrategiska mål
 • Verktyg för formalisering av en digitaliseringsstrategi
17.00 – Summering och avrundning

Vanliga frågor om våra utbildningar på distans

Innehållet är detsamma, med en kursledare som leder och guidar dig under dagen, och du lär dig precis lika mycket på båda versionerna av utbildningen. Enda skillnaden är att distansutbildningens struktur är anpassad för en digital upplevelse. Det innebär att exempelvis dagens övningar har ett format som är optimerat för distansarbete.

Du kan ställa frågor till kursledaren före, under och även efter utbildningstillfället. Du har även möjlighet att interagera med andra deltagare under utbildningen.

Du behöver ha med din dator då flera av utbildningarna även har övningar som vanligtvis sker digitalt. För vissa utbildningar skickas kursmaterialet ut i förväg, du behöver då kunna nå det via din dator.

Det enda som krävs är att du har tillgång till en dator med bra internetuppkoppling och hörlurar. Det är även önskvärt att du kan sitta ostört. Du behöver inte något särskilt program installerat utan du ansluter enkelt till videoplattformen där kursen hålls, via en länk som vi skickar till dig per mejl cirka en vecka innan utbildningsstart.

Vanliga frågor

Efter avslutad utbildning får du tillgång till kursledarens hela presentation i digital form. Den fungerar som en sammanfattning av utbildningens lärdomar som du kan gå tillbaka till i efterhand vid behov. Du har även möjlighet att ställa frågor till kursledaren efter utbildningen för att få fortsatt stöd i ditt arbete med IT-strategier och digitalisering. Detta brukar vara mycket uppskattat av våra deltagare.

Ja, den passar utmärkt även för dig som jobbar i offentlig sektor. Just denna utbildning har tidigare haft många nöjda deltagare från exempelvis kommuner, landsting, statliga verk och myndigheter.

Du kan avboka din plats kostnadsfritt fram till och med 30 dagar före kursstart. Därefter går det att överlåta platsen till en kollega utan kostnad, eller boka om platsen till ett kommande kurstillfälle. Vänligen notera: överlåtelse eller ombokning gäller endast fram till och med 7 dagar före kursstart. Eventuell avbokning, ombokning eller överlåtelse meddelas skriftligen till academy@idg.se.

Vi svarar gärna på dina frågor. Du når oss enklast genom att maila academy@idg.se.

Boka nu

Inga kurstillfällen

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress och du får information om kommande datum.

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Pris: 7 950 kr (Distans) | 8 950 kr (Stockholm)

Grupprabatt: Anmäl två eller fler och spara 15% på totalbeloppet

Plats:

 • Distansutbildningen äger rum i Zoom
 • Utbildningen i Stockholm äger rum på Usine Conference, Västgötagatan 2-4 på Södermalm i Stockholm

Omfattning: Heldag, 08.30-17.00

Gruppstorlek: Max 20 deltagare

Frågor? Maila oss på academy@idg.se

Håll dig uppdaterad om nya utbildningar

Just nu finns det inga kurstillfällen inbokade. Lämna din epostadress nedan så håller vi dig uppdaterad om kommande datum.

Några av de företag vi utbildat tidigare

Upptäck våra andra utbildningar: